Het Schaakkasteel


Website NOSBO: (opmaak 18 mei 2019)

Rav= gemiddelde rating
Mp = is matchpunten
Bp = is bordpunten

In de kruistabel kun je van een team de score zien tegen het team met dat nummer:

Groen = winst
Geel   = gelijk
Rood  = verlies


Vrijdag 17 mei

SCEPU sluit af met mooi gelijk spel tegen Haren&Oostermoer en wordt derde. 

Van Roelof Kroon:

De wedstrijd tegen H&O1 was een week uitgesteld vanwege KNSB-zaterdagen. Veel dank aan Haren en de competitieleider dat deze verplaatsing mogelijk was. De locatie was prima en de sfeer goed. Eerst meekijken bij de jeugd en later een piepende klok (?) bij Ton: het stoorde niemand.
H&O1 stond verdienstelijk 2de en heeft een sterk team. Gelukkig konden wij ook met een sterke opstelling opkomen.
Als eerste was Bart Romijn klaar. Handelskenmerkje van deze bekende Nosbo-speler. Aan het eind van de partij stond er bij Bart nog 1 uur en 14 minuten, bij Jeroen maar liefst een uur minder. Er werd, niet zo verrassend, tot remise besloten. Hiermee heeft Jeroen een wervelend seizoen gedraaid. Met 4,5 uit 6 en een dikke plus bewees hij van onschatbare waarde te zijn. Op de topscorerlijst van onze klasse staat hij op plek 8. (0,5-0,5)
Ook buitengewoon knap speelde Gerbrich dit seizoen. Tegen Middelstum liet ze de winst liggen maar voor de rest won ze alles. Ook deze vrijdagavond was ze scherp en wist ze het initiatief van Emiel van der Feen te neutraliseren. Er restte een volledig gelijkwaardige stelling en er werd tot remise besloten. Daarmee zou haar rating wel eens de 1600-barrière kunnen hebben doorbroken. Ze haalde dit seizoen 4 uit 5 en werd 10de op de al eerder genoemde lijst. (1-1)
Jan Vijge is dit seizoen in topvorm. Niemand keek dan ook vreemd op dat hij al na de opening gewonnen stond. Jan speelde het ook keurig, alle spanning werd uit de stelling gehaald, stukken geruild. Een overwinning leek aanstaande, echter ergens op een onbewaakt ogenblik is er toch iets fout gegaan. Ik heb niet precies meegekregen wat, maar weet wel dat Jan dit seizoen heeft bewezen de eerste klasse aan te kunnen. Zeldzaam snel wordt Jan beter. (2-1)
Van de partij van Erwin is me wel wat bijgebleven. Erwin startte sterk en kon op een gegeven moment een kwaliteit tegen een pion winnen. In de slagenwisseling zat één wat minder geslaagde zet en opeens was de materiaalverhouding anders: Erwin speelde met een toren tegen twee lopers. Lang hield hij met activiteit zijn stelling draaiende, maar toen hij een mindere zet er tussendoor deed, ruil van een actieve tegen een passieve toren, was zijn initiatief weg en konden de lopers het bord gaan beheersen. Sportief liet hij een schilderachtig mat toe (3-1).
Erick zette ons knap op voorsprong. Na een opening waar hij het centrum op zet 3 al opgaf, moest hij een paar nauwkeurige zetten doen om het evenwicht te handhaven. Vooral de loper en de dame over de lange diagonaal zorgden voor genoeg tegendruk en ook enige ongemakkelijkheden voor wit. Uiteindelijk werd er afgeruild naar een eindspel met 5 pionnen een toren en Erick een loper en Joris Spanjer een paard. Dit eindspel bleek in de praktijk erg moeilijk voor Joris. Erick drukte resoluut zijn pion naar de overkant en won (3-2). Een puike prestatie tegen het sterke jeugdtalent van Haren.
Roelof leek in de opening het betere van het spel te hebben gezien het tijdsverbruik van Andreas. Andreas stond op een gegeven moment meer dan 40 minuten achter. Maar toen Roelof zijn voordeel moest omzetten in klinkende stukken, ging het minder soepel. De tijdsvoorsprong verdween snel en het was Roelof die als eerste op increment speelde. In die fase sloeg Roelof wel toe met een offer dat twee pionnen opleverde. Andreas probeerde tactisch de nodige dingen uit en miste een kans om één van de pionnen terug te winnen. Uiteindelijk werd het ophalen van een pion op a4 hem fataal. De witte stukken sloegen snel toe op de koningsvleugel (3-3).
Een goed seizoen voor het eerste team. Bijna iedereen eindigde met een stevige plus. De wedstrijd tegen Lewenborg 2 ging nipt verloren door ziekte van onze ster Gerbrich. Tegen kampioen Staunton 2 waren we kansloos en ook H&O1 is nog duidelijk iets te sterk voor ons. Daar staan stevige overwinningen tegenover. GC3 en DAC werden op een stevige nederlaag getrakteerd. Een derde plaats in de eindrangschikking is een erg goede prestatie in elk geval, boven verwachting! Ook belangrijk is de goede sfeer in het team tijdens de wedstrijden. We willen winnen, maar als we verliezen hebben we toch veel geleerd en plezier gehad.


Woensdag 27 maart

SCEPU schiet uit zijn slof (bijdrage: Roelof Kroon)

SCEPU1 boekte gisteravond een grote overwinning op DAC met 5-1. Het was aan de ruime kant, maar ook niet onverdiend. Toeschouwers Dirkjan, Jan Pilon en Erwin konden genieten van de mooie partijen.
Gerbrich wees het eerste team de weg door al rond kwart over 8 een moment van schaakblindheid van Arie Verhoog af te straffen (1-0). Naast Gerbrich speelde Jeroen één van de mooiste partijen van de avond. Jeroen is een exponent van de romantische school. Niet van dat bange, maar lekker offeren. Uiteindelijk wist Bert Steenhuizen het hoofd boven water te houden en werd het toch remise (1,5-0,5). De tegenstander van Roelof, Leunis Maas, speelde goed in de opening. Na 15 zetten was er een plusje voor wit. Daarna volgden twee positioneel mindere zetten en nam Roelof het initiatief over (2,5-0,5). Antoon stond de hele partij qua materiaal gelijk, maar tegenstander Paul Klein wist bij voortduring kleine problemen aan Antoon voor te schotelen. Na een nauwkeurige verdediging door Antoon werd het remise (3-1). Erick had de hele partij druk tegen de pion op b6. Hij speelde voor het team en besloot het deze keer niet te wild op te zetten. Er volgde dan ook een positioneel sterk gespeelde partij. De pion ging verloren en deze extra pion was in het eindspel beslissend (4-1). Als laatste onze invaller Jan. Hij speelde een magistrale partij. Na de opening vonden zijn paarden mooie velden om druk tegen e6 uit te oefenen. Het was net niet genoeg voor de winst. Daarna kwam een fase dat tegenstander Ben Kuiper bovenliggend was. Hij veroverde een stuk en leek te winnen. Jan kromde zijn rug en besloot vol voor de koningsaanval te gaan. Een sterke aanval volgde. Vermoedelijk verdedigbaar, maar na een onnauwkeurige verdediging volgde alsnog het volle punt (5-1). Ik hoop dat Jan er nog iets over wil publiceren want het was een partij die een voorbeeld geeft hoe leuk het schaken in de eerste klasse van de Nosbo is.

Verslag wedstrijd Jan Vijge - Ben Kuiper

Bron: Jan Vijge


Woensdag 27 februari
SCEPU wint van Middelstum 2

Er zijn roemruchte locaties waar je eens geschaakt moet hebben. Als je naar Parijs gaat moet je eigenlijk het Café de la Régence bezoeken vanwege de schaakhistorie die er ooit heeft afgespeeld in de 19de eeuw. Erwin bracht menig bezoek aan de Baltische staten om zelfs samen met Keres achter het bord te zitten. In Bunschoten tenslotte zit onze naamgenoot En Passant. Als je daar schaakt, schaak je in een gebouw dat in de vorm van een schaaktoren is gebouwd.
In Nosbo gebied heb je ook enkele locaties waar je een keer geschaakt moet hebben. Villa Langeheerd is zo'n plek. Prachtig zijn de Libelles uit de vijftiger jaren waar onze prins Bernhard pijprokend en met witte anjer op de voorpagina staat, terwijl er louter positieve berichtgeving over ZKH in het blad staat. Sinds gisteravond heb ik ook de ervaring om in het Schathoes van de prachtige borg Ewsum in Middelstum te schaken. Wat een prachtige en inspirerende plek, een goede concurrent van onze Villa Langeheerd. Ook de gastheren van Middelstum dragen zichtbaar bij aan de onvergetelijke ervaring daar. Geen gedoe, als een telefoon gaat schaken we gewoon door. Want uiteindelijk zijn we stakkers die tasten in de duisternis van onmogelijk te berekenen varianten, maar dat wel op een sportieve en gemoedelijke manier doen. Het gaat tenslotte om de eerste klasse van de onderbond.
Gisteravond speelde ons eerste team in Ewsum tegen het tweede team van Middelstum. De wedstrijd was het nevenprogramma voor het hoofdprogramma: de bekerfinale van Middelstum die door Harry Wubs met 1,5 - 0,5 werd gewonnen.
Zelf mocht ik op bord 1 tegen Bert Koster. Een tegenstander met een open geest, die nagedacht had over de te kiezen opening en ook na afloop graag nog even verder wilde analyseren, zodat we samen wat meer licht in de duisternis konden krijgen. Ook een sterke speler, want hij won Suyderoogh 2018, het roemruchte elitetoernooi van Schiermonnikoog. Het werd een leuke partij waarbij wit af en toe een pionnetje meesnoepte en zo won. (0-1)
Daarna was Jeroen klaar. De koningsstelling van wit begon wat open te staan en Jeroen bracht een prachtig dameoffer om een toren te winnen. (0-2)

Hier speelde Jeroen met zwart 1... Df3+ 2. Kh2 Dxe4 3. Pf3+ met torenwinst.
Jeugdtalent Robin stond aan de vooravond van een maand naar Australië. Dat betekende dat hij op tijd naar huis moest om de vlucht vandaag op Schiphol te halen. In het begin was zijn spel verzorgd en ok. Wellicht had hij hier voor een zetherhaling kunnen kiezen. Hij wilde echter meer en toen kwam tegenstander Sjouke met een paar sterke zetten die het fundament onder de zwarte stelling, de pion op d6, weghaalden. (1-2)
Gerbrich had de hele partij het betere van het spel. Ze speelde positioneel sterk en had het betere paard. Op een gegeven moment leek de zwarte stelling te kraken, maar de vermoeidheid begon parten te spelen. Hierdoor miste Gerbrich de winst en besloot ze na ruggenspraak remise aan te bieden (1,5-2,5)

Hier kon Gerbrich met 1. Dd7+ De7 2. Dxc7 een stuk winnen.
Tegelijkertijd won Antoon een knap gespeelde partij. Na een Siciliaan waarbij wit het hele centrum onder controle kreeg (e4-d4) hield hij de hele partij een prettig ruimtevoordeel. Dit ruimtevoordeel resulteerde op een gegeven moment in een pionnenfalanx van c3 tot en met e5. Toen pion d5 van zwart opgeruimd was, kon Antoon een stevige aanval richting het hele bord ontwikkelen. Hoe het precies ging weet ik niet, maar opeens was het uit. Het beslissende punt was binnen. Eindelijk weer een overwinning na verliespartijen tegen Lewenborg en Staunton. (1,5-3,5)
De partij van Erick was ook één van buitengewoon onderhoudend niveau. Met een dubbelpion op de e-lijn begon Erick een aanval over de f-lijn. Op een gegeven moment werden twee lichte stukken tegen een toren en een ver opgerukte pion op de d-lijn geruild. Het werd uitermate onoverzichtelijk, een echte koffiehuispartij. De zwarte pion rukte op naar d2, de zwarte dame was nog actief, maar de zwarte toren en het zwarte paard moesten proberen de door witte stukken omsingelde zwarte koning te helpen en kwamen passief op d8 en e8 terecht. Uiteindelijk vluchtte wit in een eeuwig schaak. (2-4) Analyse volgt nog, want het was ondertussen te laat om nog uitgebreid te analyseren.
Ons licht verontschuldigend voor de overwinning namen we afscheid van de sympathieke gastheren en het prachtige terrein van de historische borg, terwijl boven ons Orion, de grote en kleine beer en Cassiopeia glinsterden. Het was een mooie avond voor het schaken.

Enkele fragmenten uit de partij van Erick

Wellicht staat Erick gewoon beter na 24... Dg6, maar Erick gaat all in: 24... Lh4 25. g3 Dg6 26. Pg2 Lxg3 27. fxg3 Dxg3
Als omstander denk je da: 28. Dxe4 om het paard op d3 te neutraliseren, maar wij begrijpen het niet, dus er volgt:
28. Txd3 Txf1+ 29. Dxf1 cxd3 30.c4 Tf8 31. De1

Dit is een boeiende stelling. Allereerst denk ik dat ik hier 31... Dxh3 zou hebben gespeeld met zo weinig tijd op de klok. Maar je wilt natuurlijk weten wat 31... Dxe1+ 32. Pxe1 d2 oplevert. Allereerst is 33. Pd3 Tf3 niet goed, want de loper op b3 moet veld d1 blijven dekken, dus 34. Lc2 Txd3 voldoet niet.
Kritisch is 33. Pg2 en hoe ga je nu verder met zwart. Hoe langer ik naar deze stelling ik kijk hoe meer ik het gevoel krijg dat wit bijna geen zetten meer heeft. Dus zou zwart niet kunnen proberen het paard in het spel te betrekken? Ik weet het niet, misschien dat iemand ideeën heeft.
Tenslotte staat het als volgt:

Misschien heeft Erick kort hiervoor een winst gemist, nu wordt het weer uiterst link voor zwart. Er volgt 37... Dd3 38. Dxh5 Db1 39. Pg6 De4 40. Pe7+ Kf8 41. Pg6+ Kg8 met remise.


 


Woensdag 21 november is er door leden van het eerste team op Het Kasteel gespeeld om de NOSBO beker tegen Groninger Combinatie 2 (GC).

Bij deze bijzondere ontmoeting die in 1½-2½ eindigde in het voordeel van de GC eindigde, speelde teamgenoot Erwin Kok op bord 4. Van deze partij geeft Erwin hier onder in eigen woorden een korte (spektakel) verslag.

  TOTALE GEKTE EN LOSGESLAGEN PAARDEN OP BORD 4 IN HET SCHAAKKASTEEL IN USQUERT!!!

Bron: Erwin

Op voorhand kansloos, volgens mijn bescheiden denken, op nahand scheelde het maar een haartje!
We, de helden Roelof (R.K.), Jeroen (J.K.), Erick (E.E.) en Erwin (E.K), verloren met 1.5 – 2.5, na een avond waarvan de rook en dampen nog steeds door het schaakdorp Usquert waaien.

Tussen half 8 en 8 arriveerden 3 van de 4 tegenstanders, nummer 4 zat in het Dorpshuis te mijmeren en werd bruut tot de werkelijkheid gewekt na een telefoontje van teamgenote A. vd H. dat er uiteraard in HET SCHAAKKASTEEL werd gespeeld.

De zoektocht via de 12-de -eeuwse Lutherse kerk, de molen Eva en het wereldberoemde (op de cultureel erfgoed staande) Berlage gemeentehuis duurde slechts enkele minuten; team compleet! Ik beperk mij slechts tot een korte analyse van mijn eigen duel!

De start

Tegenstandster A. vd H. wordt begroet door mijn teamgenoot E. E. met: “dag A, heet je nog steeds vd H?” waarna A. vd H. antwoordde: “ja, ik heet nog steeds geen A. vd E.”. De toon was gezet! De partij; enkele fragmenten;

 

   

 

                           

                                                         

 

          

 

            Berat Albanië: