Het Schaakkasteel


Website NOSBO: (aanvang seizoen 2019-2020)

Rav= gemiddelde rating
Mp = is matchpunten
Bp = is bordpunten

In de kruistabel kun je van een team de score zien tegen het team met dat nummer: (wordt nog nader aangevuld)

Groen = winst (wordt nog nader aangevuld)
Geel   = gelijk (wordt nog nader aangevuld)
Rood  = verlies (wordt nog nader aangevuld)


seizoen 2019 - 2020

Woensdag 6 november

Opnieuw winst tegen Lewenborg (door Roelof Kroon)

Na het grootste succes uit de clubhistorie vorige week volgde gisteren weer een eclatante overwinning tegen Lewenborg. In het koude schaakkasteel in Usquert werd Lewenborg 2 met 4-2 verslagen. En dat terwijl de gemiddelde rating op veel borden niet in ons voordeel was. Eerst was er een snelle remise van de held van vorige week Jeroen. Hierna duurde het lang. Jan Vijge werd na een boeiende partij verslagen door Boudewijn Hoogeboom. Een goede partij van wit leek me. Hierna bewees Robin Bruins dat hij het schaken niet verleerd is. Fred en Robin deden lange tijd niet voor elkaar onder tot het moment dat er een matnetje in kwam te zitten. Hierna weer een puike overwinning van ons andere grote jeugdtalent. Gerbrich won een pion door een klein foutje van tegenstander Rudy. Lange tijd speelde ze het bekwaam uit tot een moment dat Rudy opeens een venijnige aanval op f7 had. Ik vermoed dat wit op dat moment beter stond maar Gerbrich maakte gebruik van een fout van wit. Erwin speelde ook goed, maar raakte onderweg een pion kwijt. In een paardeneindspel leek hij het onderspit te delven. Fabuleuze eindspeltechniek (en een fout van zijn tegenstander) zorgde voor een remise. Roelof leek tegenstander Piet helemaal te wurgen, maar in de afronding deed hij tot zijn eigen ontsteltenis een andere zet dan gepland. Door dit incident geplaagd volgden er nog een paar onzekere zetten en was Piet helemaal terug. Minimaal remise en wellicht winst. Maar op dat moment vond Roelof een juiste variant om uit een eeuwig schaak te lopen en won.
Eindstand 4-2. We doen nog mee voor het kampioenschap.
Kor, Erick en Wim, bedankt voor jullie support vanavond en voor het klaarzetten van Villa Langeheerd.
 


Dinsdag 29 oktober 2019

Bekerstunt !! (door Roelof Kroon)

Als je tegen een sterk team uit de hoofdklasse loot in de beker, verwacht je een kort bekeravontuur. De ratingverschillen waren groot. Op bord 1 had ik meer dan 230 punten voorsprong op Klaas, maar op de borden 2 (-117), 3 (-257) en 4 (-332) waren de verschillen erg in het voordeel van Lewenborg. Je verwacht dan een uitslag van 1-3, maar het werd 3-1. En niet eens geflatteerd, het had hoger kunnen uitvallen. Op bord 1 zat er meer in voor Lewenborg, maar geen winst. Op de borden 2, 3 en 4 had het ook 2,5-0,5 voor ons kunnen zijn. Cruciaal voor het verloop van de strijd was de 8ste zet van Jeroen Kim.


Tegenstander Marcel komt er niet uit en blijft een paar pionnen achter.

De ‘zet van de avond’ zet druk op de andere spelers van Lewenborg, want op bord 2 dreigt verlies. Laten we de borden aflopen.

Erwin speelt zijn favoriete opening tegen Ramon Middeljans die mij ooit in de Nosbo-beker een ongenadig pak slaag gaf. Figuurlijk bedoel ik dan. Erwin weet zijn strategische concept re realiseren, maar ik zie vooral twee lopers die samen met een dame behoorlijk diep in de witte koningsstelling kijken. Erwin moet g2-g3 spelen en dan lijkt de lange diagonaal kwetsbaar te worden. Maar zie het uitstekende plan: een doorbraak op de damevleugel, een loper gaat naar f3, er komen paarden op e4 en d5, de zwarte dame raakt ingesloten op a5. Erwin wint een pion, een tweede dreigt erbij te komen. Gezien de beperkte tijd op de klok doet Erwin een remisevoorstel in een stelling waar hij minimaal op +4 moet staan. Ramon neemt het aan. (½–½)