Het Schaakkasteel

 


Website NOSBO: (eindstand: 10 April)

Rav= gemiddelde rating
Mp = is matchpunten
Bp = is bordpunten

In de kruistabel kun je van een team de score zien tegen het team met dat nummer: (wordt nog nader aangevuld)

Groen = winst (wordt nog nader aangevuld)
Geel   = gelijk (wordt nog nader aangevuld)
Rood  = verlies (wordt nog nader aangevuld)


seizoen 2019 - 2020

Maandag 3 februari 2020

Opnieuw overwinning (door Roelof Kroon)

Gisteravond won het eerste team van SCEPU van Roden 2 met 4,5-1,5. Dat lijkt ene eenvoudige overwinning, maar de realiteit was toch iets anders. De Rodenaren speelden fris en fruitig en zo rond 9 uur leek het eerder beter voor de thuisclub. Erwin was ergens een kwaliteit kwijt geraakt, Antoon had een kwetsbaar paard op c6, Roelof kon ondanks een half uur achterstand op de klok geen voordeel op het bord aanwijzen, Gerbrich stond wel ok, maar niet beter, Erick moest nauwkeurig verdedigen en Jeroen speelde tegen een geïsoleerde pion waarbij wit een vervaarlijk initiatief had. Rond 10 kantelde de wedstrijd volledig. Twee aftrekschaakjes waren hier debet aan. Erwin wist met Lh6+ een loper op h8 te winnen en daardoor zijn achterstand om te zetten in een stelling met 3 lichte stukken tegen een toren en 3 pionnen. Antoon wist met Lc1+ de toren op e6 te veroveren en Roelof drukte zijn tegenstander in het eindspel van het bord af (3-0). Het mat van Erwin met twee lopers en een paard mocht er overigens zijn. Hierna begon het lange wachten. Jeroen besloot een remise aan te nemen om de winst veilig te stellen. Hij stond ondertussen een pion voor. Een gedegen partij van Jeroen. Erick wist met een pion minder tot zijn geluk alle pionnen af te ruilen en daardoor kon de zwarte loper de enige overgebleven pion tegenhouden ondanks verwoede pogingen van een wit paard en een witte koning. En dan de held van de avond, Gerbrich. Ze verloor ergens een kwaliteit en moest steeds verder terug. Gelukkig bleef ze stevig verdedigen en wist om half twaalf een zwaar bevochten remise bij te tekenen.

4,5-1,5 en volgende keer de beslissende wedstrijd tegen Haren & Oostermoer. Dan gaat het om het kampioenschap en zal er een schepje bovenop moeten om ons te kwalificeren voor de wedstrijd tegen de kampioen van klasse 1B. Maar nu eerst genieten van de mooie avond in Roden. Een goede prestatie, niet in de laatste plaats door de taaie tegenstand van onze spelers in mindere stellingen!

Woensdag 8 januari

Een krappe overwinning DAC thuis (door Roelof Kroon)

Een krappe overwinning. Zoals gezegd, DAC had een slim aanvalsplan opgesteld. Of was het een remiseplan? In elk geval hadden de borden 1 t/m 3 opdracht gekregen om een half punt te pakken. Dat lukte ook. Gerbrich stond na de opening goed, maar was niet in een erg agressieve stemming. Ze schoof wat rond met haar stukken in plaats van de tegenstander naar de keel te vliegen. Leunis voelde dit aan en een tactisch remiseaanbod bezorgde het fel begeerde halfje.
Ondertussen werd beneden Erwin door Wiert Vos van het bord geblazen. Wiert offerde een stuk om de zwarte koning te isoleren van zijn hulptroepen. Erwin ging in de onweerstaanbare aanval ten onder. Gelukkig besloot Erick tegelijkertijd hetzelfde scenario te volgen. Met het stukoffer Lxg2 ontstond een tactische mêlée waar Erick al snel zegevierend naar voren kwam. Een partij om na te spelen vanwege het spel op twee vleugels. Leerzaam. Roelof bracht SCEPU op voorsprong met een stukje totaalschaak: zowel op de konings- als damevleugel hadden de zwarte stukken de overhand.
Robin speelde een uitstekende positionele partij. De witte stukken schenen via de diagonaal b3-f7 naar de zwarte koning. Toen zwart even een tactische grap miste kreeg Robin een kwaliteit terwijl de aanval op de koning door bleef gaan. Na deze puntgave overwinning was de teamwinst ook binnen. En dat was nodig want Bert Steenhuizen had de naverbrander aangezet tegen Antoon. Nadat de dames waren geruild ontstond een eindspel, waarbij Antoon het loperpaar had ten koste van een gemankeerde pionnenstructuur. Lang leek het goed te gaan voor Antoon, maar Bert ruilde handig en wist de geïsoleerde h-pion te veroveren. Wellicht heeft er tactisch nog iets ingezeten, maar zoals het nu ging verloor Antoon.
Een goede teamprestatie. Robin de held van de avond, maar laten we vooral niet vergeten dat het team door een collectieve inspanning onverwacht boven aan staat in deze klasse. Het sterke Haren & Oostermoer volgt nog in ronde 6. Dan zal duidelijk zijn of we boven onze stand leven.
Dank aan onze medeclubleden voor hun morele support deze avond. Kor, Arend en Jan kwamen langs terwijl Dirkjan aan de Whatsapp gekluisterd was om de tussenstand te volgen.

Donderdag 28 november

Prachtige verliespartijen in Hoogezand (door Roelof Kroon)

De derde wedstrijd van het seizoen leverde een 4-2 overwinning tegen het sterke HSP/Veendam 2. En dat nog wel met twee reserves, want onze geheime wapens, Gerbrich en Robin (100% tot nu toe), deden niet mee. Jan besliste de wedstrijd door een strike. Wat me echter vooral bijblijft zijn de enorme gevechten op alle borden en dan in het bijzonder bij onze twee verliespartijen. Jeroen kon eigenlijk na de opening wel opgeven maar op briljante en onnavolgbare manier wist hij nog bijna te winnen. Ik begreep er weinig van, ik ga het nog bekijken. In elk geval had ik het gevoel dat Jeroen pure magie bedreef en was het niveau boven mij pet. Erwin was als laatste aanwezig en als laatste nog bezig. Hij moest een onverantwoorde rit vanuit Utrecht plegen om mee te kunnen schaken. Pure clubliefde. Ook hier een bijzonder mooie partij, waarbij Erwin leek te gaan winnen. Maar ergens onderweg wist de tegenstander de open ruimtes achter de pionnen binnen te dringen en was Erwin's koning te onveilig. Knap afgemaakt van zwart, maar mij blijft de heroïsche rit en partij van Erwin bij. Overigens waren dit de laatste twee akkoorden van de match. We stonden al met 4-0 voor toen Jeroen en Erwin verloren.
Het begon met een erg soepele overwinning van Erick. 'De mooiste eindstelling ooit' hoorde ik iemand na afloop zeggen.
Hierna een overwinning van onze supersub Jan. Hij stond een stuk en een toren voor toen zijn tegenstander opgaf. In de eindstelling kon zijn tegenstander echter gewoon een dame winnen. De gelukkige en tevreden uitdrukking op Jan's gezicht is echter een wapen op zich en daar raak je gewoon van in de war. Dan ga je opgeven, ook al kun je op dat moment in elk geval een dame winnen.
Ik had het heel wat moeilijker. Mijn tegenstander had zich goed voorbereid en kraakte mijn openingsopzet. Ik hield met hangen en wurgen alles onder controle. Een verrassend stukoffer had veel kansen geboden. Nu speelde zwart ergens g7-g6 en kan ik een enorme batterij op de lange diagonaal zetten die beslissend was. Een sterke tegenstander!
Antoon had gezien de stand al een keer remise aangeboden in betere stelling. De koningsaanval was stevig. Antoon speelde op de manier zoals hij dat kan: vol op de aanval en dat bleek beslissend. Een remiseaanbod van zijn tegenstander mocht niet meer baten.
Met 4-2 hebben we een belangrijke overwinning geboekt op één van de grootste concurrenten in de klasse. Het team is sterk, maar de onverwachte overwinning van Jan was beslissend in ons voordeel. Bovenal heb ik genoten van het schaak vanavond: sterke partijen van zowel Hoogezand als Usquert. Partijen die niet zouden misstaan in de derde klasse van de KNSB.

Woensdag 6 november

Opnieuw winst tegen Lewenborg (door Roelof Kroon)

Na het grootste succes uit de clubhistorie vorige week volgde gisteren weer een eclatante overwinning tegen Lewenborg. In het koude schaakkasteel in Usquert werd Lewenborg 2 met 4-2 verslagen. En dat terwijl de gemiddelde rating op veel borden niet in ons voordeel was. Eerst was er een snelle remise van de held van vorige week Jeroen. Hierna duurde het lang. Jan Vijge werd na een boeiende partij verslagen door Boudewijn Hoogeboom. Een goede partij van wit leek me. Hierna bewees Robin Bruins dat hij het schaken niet verleerd is. Fred en Robin deden lange tijd niet voor elkaar onder tot het moment dat er een matnetje in kwam te zitten. Hierna weer een puike overwinning van ons andere grote jeugdtalent. Gerbrich won een pion door een klein foutje van tegenstander Rudy. Lange tijd speelde ze het bekwaam uit tot een moment dat Rudy opeens een venijnige aanval op f7 had. Ik vermoed dat wit op dat moment beter stond maar Gerbrich maakte gebruik van een fout van wit. Erwin speelde ook goed, maar raakte onderweg een pion kwijt. In een paardeneindspel leek hij het onderspit te delven. Fabuleuze eindspeltechniek (en een fout van zijn tegenstander) zorgde voor een remise. Roelof leek tegenstander Piet helemaal te wurgen, maar in de afronding deed hij tot zijn eigen ontsteltenis een andere zet dan gepland. Door dit incident geplaagd volgden er nog een paar onzekere zetten en was Piet helemaal terug. Minimaal remise en wellicht winst. Maar op dat moment vond Roelof een juiste variant om uit een eeuwig schaak te lopen en won.
Eindstand 4-2. We doen nog mee voor het kampioenschap.
Kor, Erick en Wim, bedankt voor jullie support vanavond en voor het klaarzetten van Villa Langeheerd.
 


Dinsdag 29 oktober 2019

Bekerstunt !! (door Roelof Kroon)

Als je tegen een sterk team uit de hoofdklasse loot in de beker, verwacht je een kort bekeravontuur. De ratingverschillen waren groot. Op bord 1 had ik meer dan 230 punten voorsprong op Klaas, maar op de borden 2 (-117), 3 (-257) en 4 (-332) waren de verschillen erg in het voordeel van Lewenborg. Je verwacht dan een uitslag van 1-3, maar het werd 3-1. En niet eens geflatteerd, het had hoger kunnen uitvallen. Op bord 1 zat er meer in voor Lewenborg, maar geen winst. Op de borden 2, 3 en 4 had het ook 2,5-0,5 voor ons kunnen zijn. Cruciaal voor het verloop van de strijd was de 8ste zet van Jeroen Kim.


Tegenstander Marcel komt er niet uit en blijft een paar pionnen achter.

De ‘zet van de avond’ zet druk op de andere spelers van Lewenborg, want op bord 2 dreigt verlies. Laten we de borden aflopen.

Erwin speelt zijn favoriete opening tegen Ramon Middeljans die mij ooit in de Nosbo-beker een ongenadig pak slaag gaf. Figuurlijk bedoel ik dan. Erwin weet zijn strategische concept re realiseren, maar ik zie vooral twee lopers die samen met een dame behoorlijk diep in de witte koningsstelling kijken. Erwin moet g2-g3 spelen en dan lijkt de lange diagonaal kwetsbaar te worden. Maar zie het uitstekende plan: een doorbraak op de damevleugel, een loper gaat naar f3, er komen paarden op e4 en d5, de zwarte dame raakt ingesloten op a5. Erwin wint een pion, een tweede dreigt erbij te komen. Gezien de beperkte tijd op de klok doet Erwin een remisevoorstel in een stelling waar hij minimaal op +4 moet staan. Ramon neemt het aan. (½–½)